نسرین ستوده کیست؟
نسرین ستوده لنگرودی حقوقدان، وکیل دادگستری و فعال اجتماعی است. او عضو کانون مدافعان حقوق بشر، کمپین یک میلیون امضا برای تغییر قوانین تبعیض آمیز علیه زنان و انجمن حمایت از کودکان بوده و وکالت پروندههای بسیاری از فعالان حقوق بشر، فعالان حقوق زنان، کودکان قربانیِ کودک آزاری و کودکان در معرض اعدام را برعهده داشتهاست.
ستوده در سال ۱۳۸۸ (۲۰۰۸ میلادی) برنده جایزه حقوق بشر «سازمان حقوق بشر بینالملل» شد. ستوده کارشناسی ارشد حقوق بینالملل خود را از دانشگاه شهید بهشتی گرفته و از سال ۱۳۷۰ مدتی نیز به فعالیت مطبوعاتی در نشریه «دریچه گفتگو» پرداخته است.
همچنین مقالاتی در روزنامه های جامعه، توس، صبح امروز و مجله آبان منتشر کردهاست. او هنگام همکاری با انجمن حمایت از کودکان دو سال عضو هیأت مدیریه این انجمن بوده است و اکنون یکی از حقوقدانان کمپین یک میلیون امضا میباشد. ستوده وکالت پروندههای فعالان حقوق بشر و کشته شدگان و اعدام شدگان حوادث پس از انتخابات ۲۲ خرداد ۱۳۸۸ را بر عهده داشتهاست.
چرا و چه زمانی نسرین ستوده را دستگیر کردند؟
در تاریخ ۱۳ شهریور ۱۳۸۹ نسرین ستوده به اتهام اقدام بر علیه امنیت ملی و تبلیغ بر علیه نظام بازداشت شده و به زندان اوین منتقل شد. او پیش از بازداشت، بارها به خاطر فعالیتهای حقوقیاش مورد تهدید قرار گرفته بود. گروههای فشار از وی خواسته بودند که از وکالت شیرین عبادی دست بردارد. ستوده اوایل مهرماه ۸۹ دست اقدام اعتصاب غذا در زندان زد.
واتسلاو هاول رئیسجمهور پیشین جمهوری چک و فعال حقوق بشر، در همایش بینالمللی «فوروم ۲۰۰۰» که در اکتبر ۲۰۱۰ در پراگ برگزار شد، ضمن پشتیبانی از نسرین ستوده، خواستار آزادی فوری او از زندان شد؛ همچنین شیرین عبادی به همراه ۸ مدافع حقوق بشر در نامهای خواستار آزادی نسرین ستوده شدند.
ستوده در سال ۱۳۸۹ در دادگاه بدوی به ۱۱ سال حبس تعزیری و ۲۰ سال محرومیت از وکالت و ۲۰ سال ممنوع الخروجی از کشور محکوم شد. نسرین ستوده در تاریخ ۷ دی ۱۳۸۹ خورشیدی، به اتهام بیحجابی در ایران محاکمه و به دلیل اعتراض به روند دادگاه به پنج روز حبس تعزیری محکوم گشت.
نسرین ستوده وکالت چه کسانی را بر عهده داشته است؟
وی وکالت فعالان اجتماعی مانند شیرین عبادی، حشمتالله طبرزدی، عیسی سحرخیز، محمد صدیق کبودوند، امید معماریان و نیز فعالان جنبش زنان ایران مانند رویا طلوعی، فرناز سیفی، منصوره شجاعی، طلعت تقینیا، پروین اردلان، نوشین احمدی خراسانی، خدیجه مقدم، علی اکبر خسرو شاهی، مریم حسین خواه، جلوه جواهری، ناهید کشاورز، هومن فخار، راحله عسگری زاده، نسیم خسروی، محبوبه حسین زاده، امیر یعقوبعلی، دلارام علی، مارل فرخی، ناهید جعفری و سمیه فرید را بر عهده گرفته است.
او همچنین وکالت برخی کشته شدگان و اعدام شدگان حوادث پس از انتخابات خرداد ۱۳۸۸ را بر عهده داشته است؛ از جمله: احمد نجاتی کارگر و آرش رحمانی پور.
در این ویدیو ملاقات دردناک نسرین ستوده با فرزندانش از پشت شیشه را مشاهده می کنید.
چرا نسرین ستوده، ستودنی است؟
نسرین ستوده با دلاوری، پایداری و از خود گذشتگی اش به آزادگی و انسانیت و شرافت معنا بخشیده و بدان واژه ها جان و عُمق داده است. ستوده در نامه اش به رییس قوه قضاییه حکومت اسلامی می نویسد:”خوشحالم از اینکه طول زندان خودم از طول زندان تمام موکلینم بیشتر است…”
به تازگی نیز پیامی از ستوده منتشر شده که می گوید: “با افتخار از تک تک پرونده هایی که وکالت آن ها را به عهده داشته ام، دفاع میکنم و البته از اینکه در کنار موکلان بیگناهم تحمل حبس مینمایم، راضی و خرسندم.”
به راستی که این همه از خود گذشتگی و دلاوری، آدمی را به یاد بابک خردمدین، سردارِ آزادی خواهِ ایرانی می اندازد.
باید که نسرین ستوده را فارق از باورهای مذهبی و سیاسی اش ستود و به وجودش افتخار کرد؛ ستوده یک آزادی خواهِ به تمام عیار است که لایق احترام بوده و انسانیت در برابرِ آزادگی این بانویِ مبارز، زانو زده و می توان شرافت و عدالت را با نامِ ستوده، پیوند زد و معنا کرد.
نسرین ستوده ستاره ای پُر فروغ و درخشان در آسمانِ تاریخِ جنبش های آزادی خواهانه ایران زمین است و بایستی که نامِ این بانویِ شریف را هم ردیف قهرمان ها و اسطوره های این سرزمین نگاشت و وی را ژاندارکِ ایران خواند و در برابرِ بزرگی و شرافتش، سرِ تعظیم فرود آورد.
نگارنده از صمیم قلب برای نسرین ستوده و خانواده رنج کشیده اش و همچنین تمامی زندانیان عقیدتی – سیاسی و بستگانِ آزار دیده شان آرزوی تندرستی و آرامش دارد و امیدوار است که هر چه زودتر، تمامی عزیزانِ در بندمان از اسارتِ حکومت جنایتکارِ اسلامی آزاد شده و به آغوش گرمِ خانواده و جامعه باز گردند.