-لیبرالیسم چیست؟
لیبرالیسم یک جُنبشِ و جهت گیری سیاسی است که ترجیح می دهد تا پیشرفت های اجتماعی از راهِ به کار بُردن قانون و اصلاحات انجام گیرند و نه به کمک رُخ دادن انقلاب های سیاسی و اجتماعی که شیرازه کشور را از هم گسسته و مملکت را به سویِ پَس رفت و عقب ماندگی سوق می دهند.
لیبرالیسم باور و اعتقادی است راسخ در راستای مهم و با ارزش جلوه دادن حقوق برابر انسان ها و همچنین آزادی در بطن یک جامعه؛ این دیدگاه سیاسی در قرنِ هجدهم آغاز شد و همراه با جنبشی که برای حکومتِ مردم بَر مردم و سرنگونی حکومت های اَشرافی و بِه سالاری شکل گرفته بود، به شدت در میان مردم و حتی فیلسوفان رَواج پیدا کرد.
پَندارِ لیبرالیسم را شاید بتوان بدین صورت و به شکل خلاصه تعریف کرد: بَرتری و اولیتِ یک فَرد و یا یک ملت و همچنین دیدگاه هایِ خود مختاری و خود سازمانی آنان (یک فرد و یا یک ملت) در برابرِ دولت، خانواده، اقتصاد و سیاست را لیبرالیسم می خوانند.
-دیدگاه های بنیادی و اصولی لیبرالیسم چیستند؟
جنبش سیاسی لیبرالیسم دیدگاه ها و باورهای سیاسی زیر را پشتیبانی کرده و به صورت اساسی از آنان حمایت می کند:
لیبرال دموکراسی، حقوق بشر، حکومت مشروطه به معنای حکومت بَر اساسِ قانون، انتخابات های آزاد و عادلانه، آزادی ادیان و مذاهب و همچنین بازرگانی آزاد (تجارتی است که بدون تحمیل سهمیه و یا مالیات های اختصاصی بر ضد کالاهای خارجی انجام می شود)
گفته می شود که اصول بنیادی لیبرالیسم و دیدگاه های سیاسی که به وسیله این پندار پشتیبانی می شوند نه فقط توسط لیبرال ها، بلکه حتی در سایر گروه های سیاسی نیز مورد قبول واقع شده و عنوان دیدگاه هایی بنیادین شناخته می شوند. لیبرالیسم به دو شاخه سوسیال لیبرال و کلاسیک لیبرال تقسیم می شود.
-کلاسیک لیبرالیسم چیست؟
لیبرالیسم کلاسیک در قَرن هجدهم آشکار گشت و در آمریکا و اروپای غربی شهرت یافت و جایگاه خاصی پیدا کرد؛ یک روش کار و فلسفه کلی است که به ایدئولوژی یک حکومت محدود شده توسط قانون، آزادی بیان، آزادی ادیان، آزادی گرد هم آیی ها و نشست ها، آزادی رسانه ها و همچنین آزادی بازار (بازرگانی آزاد)، اعتقاد راسخ دارد.
کلاسیک لیبرال، خواهانِ حکومت مشخصی بود که خط مشی عمومی و جامعه در دوران شهر نشینی و انقلاب صنعتی خواهانش بودند؛ کلاسیک لیبرالیسم در قرن هجدهم تا آغاز جنگ جهانی اول، فرضیه سیاسی حاکم بر انگلستان بود.
در این ویدیو آقای مشیری درباره لیبرالیسم توضیح بسیار مناسبی می دهند.
-سوسیال لیبرالیسم چیست؟
نگارنده پیشتر در مقاله ای به طور مفصل و کامل به شرح سوسیالیسم و ویژگی های یک دولت سوسیال پرداخته است؛ سوسیال لیبرالیسم نیز بدون شک مزایایِ یک سیستم اقتصادی سوسیال را در بَر می گیرد که در زیر به آنان پرداخته می شود.
سوسیال لیبرالیسم با نامِ لیبرالیسم مُدرن نیز شناخته می شود؛ این پنداری است که در آن یک شهروند از عدالت اجتماعی بر پایه این دیدگاه برخوردار می شود؛ سوسیال لیبرالیسم بر این باور است که مراقبت کردن از افراد بیکار، بیمار و ارائه خدمات آموزشی و بهداشتی رایگان به تمامی شهروندان، از وظایف دولت است. سوسیال لیبرالیسم با توجه به عقیده راسخش به آزادی تمامی اشخاص، به جامعه جلوه دل انگیزی می بخشد.
همچنان که پیشتر گفته شد نظام های سوسیالیستی مدافع حقوق کارگران، بیماران و افراد بازنشسته، پیر و یا از کار افتاده می باشند و در کشورهایی با نظام اقتصادی سوسیالیستی همچون سوئد، برای درمان بیماری ها هزینه ای وجود ندارد و افراد بیکار، بازنشته و پیر از حقوق بیکاری بهره می برند و تمامی این هزینه ها توسط شهروندان آن جامعه و از راهِ دریافت مالیات پرداخته می شوند.